ОДРЖАНА 9.СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ПАЛИЛУЛА
11.12.2013


Уместо 214.000.000, буџет градске општине Палилула следеће, 2014.године износиће 169.000.000 динара, што је око 20 одсто мање новца у односу на 2013. Усвојени буџет је рестриктиван, али и развојни, истакао је председник општине Бобан Џунић.

На деветој редовној седници Скупштине градске општине Палилула, која је одржана у уторак, 10.децембра у сали Нишког културног центра, након усвајања записника са претходне седнице Скупштине одборници су разматрали и усвојили предлог Одлуке о буџету Градске општине Палилула за 2014. годину. И овај буџет, по речима председника општине Бобана Џунића је рестриктиван и развојни јер општина Палилула, без обзира на знатно умањена средства за остваривање основне функције, мора да иде напред, стварајући услове путем пројеката да се побољша квалитет живота становника.

Усвојен је и закључак о покретању Иницијативе за пропорционалну расподелу средстава градским општинама предвиђених предлогом Одлуке у Буџету Града Ниша за 2014. годину која се тичу санације сеоских водовода и које ће бити прослеђене Градском Већу и Скупштини Града Ниша. Како је изјавио Милош Стојковић, председник Скупштине општине Палилула, на територији Градске општине Палилула, налазе се више села као што су: Крушце, Мрамор, Доње Власе, Габровац, Бербатово, Вукманово, Лалинац и Лалинске Појате, која имају сеоске водоводе а који нису прикључени на градски водовод и код којих је потребно извршити санацију и одговарајућу реконструкцију. Чланом 85. Статута Града Ниша прописани су послови Града које обављају градске општине. Тачком 11. прописано је да Градске општине уређују и утврђују начин коришћења и управљања сеоским водоводима, изворима, јавним бунарима и чесмама. У предлогу Одлуке о буџету града Ниша за 2014 годину, по речима Стојковића, у делу буџета који се односи на средства намењена Управи за пољопривреду и развој села планирана су средства за реализацију програма изградње комуналне инфраструктуре на сеоском подручју – водоводна мрежа. По оцени одборника Градске општине Палилула, ова организација локалне самоуправе Града Ниша може лакше  да сагледа и утврди реалне потребе на терену, имајући у виду постојећу комуналну инфраструктуру, која прати изградњу објеката за водоснадбевање и на тај начин предузме одговарајуће мере за санацију и реконструкцију водовода. За реализацију ових активности потребно је пропорционално определити и пренети наменска средства  градским општинама за санацију сеоских водовода. Седница је завршена тачком Одборничка питања и иницијативе и Одговори на одборничка питања. (ЕКОполис, Д.В.)